Viva-Cura

Brachylophus fasciatus - Fijileguaan

Wetenschappelijke/Latijnse benaming:

- Brachylophus fasciatus
- Brachylophus bulabula (andere erkende ondersoort)
- Meer ondersoorten zullen vermoedelijk in de toekomst toegevoegd worden. Momenteel is er een studie gaande naar verschillen tussen de verscheidene lokaliteiten. Iedere lokaliteit heeft zijn eigen kenmerken. Aangezien B. bulabula is erkend als aparte ondersoort, kunnen we verwachten nog meer ondersoorten te gaan krijgen.

CITES:

Deze dieren zijn CITES I dieren.

Nederlandstalige benaming:

Fijileguaan

Familie:

Iguanidae

Onderfamilie:

/

Land/plaats van herkomst:

Fiji eilanden/Tonga
Brachylophus fasciatus omgeving

Biotoop:

Tropisch regenwoud, meestal in de buurt van de kust te vinden, zelden diep in het binnenland.

Omschrijving/beschrijving:

De fijileguaan is in feite een fijnere vorm van de groene leguaan, groen van kleur met duidelijk gekleurde banden. Gele randen rond de neusgaten en een korte kam vanaf de nek over de rug.
De Brachylophus fasciatus heeft felle blauwe banden terwijl de Brachylophus bulabula witte banden en stippen/vlekken op schouders heeft (ook de vrouwen hebben enkele vlekken en/of stipjes).

Het zijn erg rustige dieren, die 95% van de dag op hun tak onder de spot zitten om hun warmte op te nemen en enkel bewegen om wat te gaan eten of drinken.
Ze hebben echter wel allemaal een sterk uitgesproken karakter, en daar moet je als verzorger rekening mee houden. Is er iets niet in orde, dan zal je dit snel zien, dus het opmerken van problemen is erg simpel. Hun stresskleuren zijn overduidelijk, houden ze die geruime tijd aan weet je dat er iets mis is. Ook als ze enige tijd heen en weer in de bak kruipen, weet je dat er iets gaande is.

Een Fiji die correct gehuisvest wordt is dus een erg rustig dier dat, indien van jongs af aan zijn omgeving en verzorger erg gewend kan raken, stressbestendig is en waarmee je een erg leuke interactie kan hebben. Met wat geluk en geduld heb je kans een dier te hebben dat enthousiast op je arm springt als deze ziet dat jij iets lekkers voor hem bij hebt.

Mannelijke exemplaren zijn erg dominant tegenover soortgenoten en moeten dus ook uit elkaars zicht gehouden worden. Een andere groene hagedissoort kan hetzelfde effect teweegbrengen.

De meeste dieren (uit ervaring van verzorgers) zijn redelijk schuw zodra het terrarium opengaat. Ze zullen niet direct wegspringen en zich verstoppen, maar je ziet dat ze het niet aangenaam vinden als je wat te dicht bij hen komt.

Een agressieve soort is het dus niet. Defensief gedrag uit zich hoogstens tot het voortbrengen van een blazend geluid en maar zeer zelden zullen ze overgaan tot een poging tot bijten.
Fiji's zijn erg stress gevoelig. Wanneer ze gestrest raken zullen ze met hun kop gaan schudden, dit is te vergelijken met het nee schudden.


brachylophus fasciatus
Fiji leguaan

Lengte/grootte :

De Brachylophus bereikt een lengte van circa 65 tot 75 cm met een gewicht van circa 200-300 gram. De Brachylophus bulabula is daarintegen iets groter dan de fasciatus.

Huisvesting/inrichting:

De huisvesting voor een enkel exemplaar is minimaal 100x60x120 (lengte x diepte x hoogte). Voor een koppel geld een minimum van 180x80x150. Echter moet men hierbij wel rekening houden dat de dieren gescheiden moeten kunnen worden. Denk hierbij aan een tussenschot of een extra leegstaand terrarium. Dit is bij deze soort van groot belang, gezien deze dieren erg stressgevoelig zijn.


Het terrarium dient ingericht te worden met veel beschutting in de vorm van harde planten. Tevens dient er een geruime hoeveelheid takken en andere klim gelegenheden aanwezig te zijn.

Temperatuur/jaarcyclus (dag/nacht):

In het terrarium dient het 26 tot 32 graden te zijn met een hotspot tot 40 graden gedurende het hele jaar.

Belichting/dagcyclus (UV benodigdheden):

Veel belichting in vorm van daglicht/lamp
Verlichtingsduur 12/12 of volgens binnenlandse cyclus
Sterke UV lamp met een brede straling (bijv. Megaray, Powersun)

Luchtvochtigheid:

Overdag 65% tot 70% en snacht's 75% tot 80% RV. Fiji's hebben geen echte nood aan een hoge RV zoals sommige andere hagedissen, toch gedijen ze het best bij een ietwat hogere RV. Dit kan men bekomen door dagelijks voldoende sproeien.
Pas echter op met waterbakken!, de Fijileguaan is geen fan van grote poelen en meldingen van verdronken dieren zijn al reeds bekend. Gebruik kleine waterbakjes in combinatie met sproeien.

Voeding/vitaminen/mineralen:

Voor Fiji-leguanen kunt u qua groenvoer hetzelfde geven als bijvoorbeeld groene leguanen. Bekijk deze voedingstabellen voor groene leguanen of neem contact op met ons. Voorbeelden van geschikt voer zijn andijvie, paksoi, banaan, mango, sinaasappel, enz. Snij het voer in kleine stukken, Fiji’s hebben kleine magen waardoor ze snel gevuld zijn. Hierdoor worden ze al snel mager en minder doorvoed.
Qua dierlijk voer voldoen Sprinkhanen, Dola's, zijderupsen etc. Hier geldt de regel uitproberen, sommigen eten dit enkel af en toe wat terwijl andere exemplaren dit veel meer zullen eten.
Al het voedsel dient dagelijks bewerkt te worden met calcium.

Geslachtsonderscheid:

Gezien de vele mutaties is alleen zekerheid te stellen aan de sporen (femoraalporiën) op de achterpoten van de man.

Paring:

De paring gaat er hard aan toe en gebeurt meerdere malen. De man bijt zich tijdens de paring in de nek van de vrouw vast. Dit gaat vaak gepaard met beschadigingen, zoals kleine wondjes in de nek of schouders van de vrouw. Indien deze wondjes worden ontsmet, genezen deze probleemloos. Er zijn gevallen bekend waarin de man zo overenthousiast werd, dat deze de vrouw zo erg beschadigden dat deze hieraan overleden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld beten in het oog, dat dodelijke bloedingen tot gevolg heeft. Dit zijn echter uitzonderingen en men kan er vanuit gaan dat dit niet gebeurt.

Paring Fiji-leguaan
Parende fiji-leguanen

Nakweek/eileg/opfok:

Een legsels bestaat uit 1 tot 7 eieren. Het uitbroeden van legsels zit nog veelal in experimentele fase. Er zijn meerdere methodes bekend, maar er zijn momenteel nog geen echte successen geboekt.

Overige (weetjes/nieuws/kweekvormen):

Fiji leguanen moeten in tegenstelling tot veel CITES I dieren niet gechipt worden. Foto-identificatie is voldoende bij deze diersoort. De dieren hebben namelijk geen bindweefsel, waardoor de chip door het lichaam gaat zwerven.

Er zijn inmiddels verschillende kleurslagen te verkrijgen, namelijk onder andere blauw, geel, gebande vrouw.

Bij fiji-leguanen in gevangenschap vindt zeer veel inteelt plaatst. Deze inteelt leidt tot op heden tot de verschillende kleurslagen alsook misvormingen en steeds kleiner blijvende dieren. Veel fiji's in gevangenschap behalen daardoor ook niet de lengte die exemplaren in het wild behalen.

LET OP (aanschaf/ziektes/misvorming):

- Let op: bij aanschaf zorg dat je de nodige papieren overhandigd krijgt van de verkoper.
- Op vergroeiingen op de rug en of de staart nog heel is.

Bron/medewerking:

Deze caresheet is met hulp van Ryan S. en Tom Verbeeck samengesteld. Het origineel is terug te vinden op het forum van quolibet