Viva-Cura

Caresheet Iguana iguana

Naam:

Iguana iguana, Groene leguaan

Algemeen:

De Iguana iguana, oftewel de groene leguaan, is een veel gehouden soort binnen de reptielenhobby. Dit brengt overigens ook met zich mee dat dit dier vaak verkeerd wordt gehouden. Vaak worden groene leguanen aangeraden als zijnde een beginnershagedis. Voornamelijk winkels prijzen dit aan. In winkels wordt veel wildvang aangeboden, deze dieren zijn dan circa 30 centimeter groot. Er wordt dan vaak verteld dat deze dieren niet veel groter worden en er wordt dan ook een zeer klein terrarium bij verkocht. Na verloop van de tijd zie je deze dieren allemaal weer aangeboden worden op aanbodsites, omdat deze te groot worden.

Grootte:

De groene leguaan zijn zeer grote herbivore hagedissen die ruim een meter groot worden. Gemiddeld zal een groene leguaan circa 120 - 150 cm groot worden, maar er zijn exemplaren bekend van over de 180cm.

Terrarium:

Het terrarium van een groene leguaan moet, zoals men wel kan verwachten, zo groot mogelijk zijn. Standaard wordt aangegeven dat één groene leguaan een terrarium van 200x100x200 nodig heeft. Persoonlijk mag het van mij wel wat groter, gezien de diepte nog niet eens de lengte van het dier zelf is. Voor een koppel is het beter om een groter terrarium te bouwen, bijvoorbeeld met de afmetingen 250x150x250. Ondanks dat groene leguanen rustige dieren zijn die niet de hele dag door het terrarium heen bewegen, is het toch beter om ze de ruimte te geven.
De inrichting bestaat voornamelijk uit grote takken en een watergedeelte. Planten zullen het niet lang in het terrarium overleven, omdat de dieren echte slopers zijn welke overal overheen, tegenaan klimmen etc. Daarom is het ook belangrijk om alles stevig te bevestigen, om te voorkomen dat de dieren gewond raken of het hele terrarium vernielen.

De waterbak dient van voldoende groot formaat te zijn. Groene leguanen prefereren het wanneer zij op horizontale takken boven het water kunnen vertoeven. Vaak gebruiken zij deze plaats dan ook direct als ontlastingsplaats, waardoor de ontlasting dus direct in het water valt. Indien men een goede filter op dit watergedeelte zet, zal men dus ook minder last hebben van ontlasting in het terrarium.

In het wild zie je vaak, dat groene leguanen wanneer ze bedreigd worden, vanuit een overhangende tak in het water springen om te vluchten. Het kan dus voorkomen dat leguanen in gevangenschap dit uit respons op iets ook doen. Vandaar dat het verstandig is om een waterbak van formaat neer te zetten dat dus ook diep genoeg is.

Verlichting:

Voor groene leguanen is het belangrijk om een goede UV-bron te hebben. Een simpele 'spaarlamp' UV-b lamp, zal bij lange na niet voldoende UV afgifte geven. De enige lampen die op het moment voldoen voor leguanen zijn megaray 100 en 160Watt (en Zoo-variant) lampen, powersun 100 en 160Watt en Ultra vitalux 300Watt.
Deze lampen geven hogere UV-waarden af, ook op de wat grotere afstanden. UV is, net zoals voor bijna alle reptielen, belangrijk om problemen met de groei te voorkomen. Indien er niet genoeg uv aanwezig is, zullen de dieren last krijgen van Rachitis (Metabolic Bone Disease), vergroeiingen krijgen, broze botten etc. Voor meer informatie kun je ook het artikel over UV-verlichting bekijken.
Inmiddels zijn er een aantal nieuw UV-lampen op de markt gekomen, maar wat de waardes van deze lampen zijn is nog niet bekend.

Gedrag: 

Leguanen worden vaak ervaren als tamme dieren, echter is dit niet altijd het geval en is dit al helemaal niet vanzelfsprekend. Een groene leguaan zal in eerste instantie wild zijn en vluchten en met de staart proberen te slaan of te bijten. Door veel met het dier bezig te zijn en te laten zien dat je geen bedreiging vormt, zal het dier langzamerhand aan je wennen. Vele mensen willen echter een zéér tamme leguaan, welke ze iedere dag uit het terrarium kunnen halen en binnen los kunnen laten lopen. Dit is helemaal niet verstandig en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid van het dier zelf. Zo wordt een leguaan uit zijn vertrouwde omgeving weggehaald, waarin de juiste temperaturen behaald worden, loopt het dier risico op longontsteking, doordat de vloer vaak redelijk koud is en levert het vrij laten rondlopen het dier stress op. Vaak geven mensen als argumenten dat de dieren, wanneer ze in de huiskamer losgelaten worden, lekker actief rondrennen. Dit komt niet doordat ze het fijn vinden om vrij rond te lopen, maar vanwege het feit dat ze een schuilplaats zoeken om zich te verschuilen. Tevens kloppen de temperatuurwaardes voor hun niet en zullen ze uiteindelijk dus ook warme plekken opzoeken.
Om een dier toch zo tam te krijgen, dat wanneer je het dier moet hanteren, dit mogelijk is, kun je het beste als volgt te werk gaan.
Laat het dier zich eerst aan jouw wennen. Laat het dier vooral de eerste weken met rust en laat deze zich aan zijn/haar omgeving wennen. Pak een stoel erbij en ga rustig voor het terrarium het diertje observeren. Pak een boek erbij of dergelijke. In eerste instantie zal het dier vluchten wanneer je in de buurt komt, na verloop van de tijd merkt deze dat jij niets doet als je rustig voor het terrarium zit en zal het dier dan ook tevoorschijn komen. Indien het dier 'niet meer na je omkijkt', kun je rustig proberen het terrarium open te maken. Ik wil hierbij de nadruk leggen op rustig, gezien onverwachte en snelle bewegingen de dieren laten schrikken en ze dus weg zullen vluchten. Na enige tijd zul je het terrarium open kunnen maken zonder dat de dieren direct wegschieten. Vervolgens kun je een stapje verder gaan door voorzichtig voedsel aan te bieden.  Sommige dieren willen dit uiteindelijk accepteren, andere niet. Ik raad het overigens aan, om niet altijd uit de hand te voeren, gezien de dieren anders je handen gaan associëren met voedsel, dit kan soms nadelige gevolgen hebben. Als het dier uit de hand eet, kun je proberen deze op je arm te lokken met behulp van het voer.

Wij adviseren dus om het dier zo 'tam' te proberen te krijgen, dat je deze kunt hanteren wanneer dit noodzakelijk is (dierenartsbezoek, verhuizing etc). Een helemaal tam dier, zal vaak lui en traag worden.

Als laatste tip omtrent het 'tam' laten worden van een groene leguaan, is dat het terrarium hoog geplaatst moet worden. Als de dieren hoger dan je ogen kunnen komen, voelen zij zich over het algemeen ook veiliger en minder bedreigd.

Buiten houden:

Groene leguanen, kunnen net zoals een redelijk aantal andere reptielen, in de zomer buiten worden gehouden. Het is belangrijk dat de buitentemperatuur minimaal 25 graden is maar liever 28+. Door dieren buiten te plaatsen, krijgen ze direct zonlicht en dus ook UV, worden ze vaak actiever dan wanneer ze in een terrarium gehouden worden etc. Het is vooral van belang dat de dieren niet continue in de volle zon hoeven te zitten, maar ook de mogelijkheid hebben om in de schaduw te gaan zitten. Zoals je weet, zijn reptielen koudbloedig en hebben ze dus de omgevingstemperatuur nodig om hun eigen temperatuur te reguleren. Voor meer informatie over hoe veilig een buitenterrarium te bouwen, verwijs ik graag naar het artikel Buitenterraria door op onze website. Hier staat informatie over 2 verschillende type zelf te maken buitenterraria, welke veilig in gebruik zijn.
Het is, gezien we nog altijd in Nederland wonen, niet aan te raden om dieren 24uur per dag buiten te houden in deze periode. De nachttemperatuur zakt hier in Nederland toch nog vaak, wat niet bevorderlijk is voor de dieren. Het is daarom verstandig om de dieren pas rond het middaguur naar buiten te laten en weer binnen te halen wanneer de temperatuur zakt. Let er wel mee op, dat de temperatuur hier in Nederland 's avonds snel kan dalen.

Het ziek worden van dieren zal niet of nauwelijks gebeuren wanneer de dieren buiten worden gezet. Deze dieren leven normaal ook gewoon buiten en kunnen dus wel tegen een stootje. Wel is het aan te raden, om de buitenterrarium niet in een hoek te plaatsen waar veel luchtstroom / tocht bevindt. Dit om eventuele ziekten als longontsteking te voorkomen. Wanneer de dieren buiten geplaatst worden, zul je ook zien dat ze veel alerter worden, dit komt onder andere door overvliegende vogels, welke in hun beleving toch een dreiging kunnen vormen, rondlopende insecten etc.

Het is raadzaam om het buitenterrarium van voldoende formaat te maken, vooral groene leguanen houden van hoogte, dus het is ook aan te raden om een hoog terrarium te maken.
Een andere tip om voorbeelden te bekijken van buitenterraria, is door het zoeken op internet naar Amerikaanse reptielenhouders van bijvoorbeeld groene leguanen. Zij houden vaak hun dieren wel (bijna) het gehele jaar buiten en hebben vaak mooie en veilige terraria gemaakt.
Voor meer informatie over buitenterraria, zie dit artikel over het zelf maken van buitenterraria op onze website.