Viva-Cura

Deel I: Algemene kennismaking

Ik ben geïnteresseerd geraakt in reptielen en wat nu?

Het eerste wat je moet weten is wat is een reptiel. Of beter gezegd, wat is het niet?

  • Een reptiel is geen gezelschapsdier of knuffeldier. Het zal niet met je gaan spelen, als je een stok werpt zal hij het niet gaan halen en terugbrengen. Het heeft geen kambeurten nodig en zal hier dus ook niet van genieten. Het komt niet naar jou toe als het aandacht zoekt en zal dan ook niet met zijn staart in je gezicht hangen voor op te vallen. Het geeft geen pootjes of blaft op commando, ook zitten en liggen doet het niet. Het houdt er niet van vastgenomen te worden en al zeker niet knuffelen.
  • Een reptiel is niet gedomesticeerd. Het is een dier dat niet aangepast is aan een leven bij mensen. Het is wild en vertrouwt geheel op zijn instinct. Het geeft geen enkele meerwaarde aan het gezin zoals een hond of kat.
  • Een reptiel eet geen kant en klare maaltijden. Een reptiel voer je geen brokken of korrels, ook geen paté of vogelzaad.

Al dit in het achterhoofd houdende, ben je nog steeds geïnteresseerd? Dan kan je best doorlezen.

Wat is dan wel een reptiel?

Zonder in detail te treden over de biologische eigenschappen is een reptiel een kijkdier. Dit wil zeggen dat reptielen als huisdier enkel dienen om naar te kijken en observeren (principe vis zonder water). Daarom ook dat reptielen voor maar weinig mensen geschikt zijn. Velen willen een dier om er gezelschap van te krijgen en in zekere mate een soort liefde. Dit is niet mogelijk bij reptielen, mensen die beweren dat dit wel kan, hebben jammerlijk genoeg geen besef van wat een reptiel is. Je kunt wel een gevoel van affectie krijgen, echter zit dit geheel in je eigen hoofd.

Is een reptiel in huis doenbaar?

Bij het houden van reptielen, zorg ervoor dat iedereen binnen het gezin of woonst op de hoogte is en voldoende is geïnformeerd. Er kunnen namelijk allerlei zaken foutlopen.

  • - Je komt thuis met een bakje met een slang erin en vrouwlief weet van niets. Je laat heel stoer en fier de slang zien en de vrouw des huizes laat duidelijk merken dat ze hiermee niet akkoord is. Het dier moet onmiddellijk weg. Je gaat terug naar de winkel, maar daar kunnen ze jammer genoeg het dier niet terugnemen. Wat nu gedaan, want met de slang mag ik niet binnen in huis?
  • - De zoon zeurt al enkele dagen aan je hoofd dat hij zo een leuke hagedis wil zoals die in de winkel om de hoek. Je kan zijn gezeur niet aan en geeft toe, je koopt voor hem een hele set voor zijn dier en daarmee is het maar opgelost. Echter na een tweetal maand is zoonlief helemaal niet meer geïnteresseerd in het dier en hij wil in plaats een brommer. De hagedis is op dat moment aan zijn lot overgelaten of moet verzorgd worden door de ouders.
  • - Je komt thuis met een kleine hagedis waarvan ze in de winkel garandeerde dat het niet groter zou worden. Echter na enkele maanden is het dier al haast verdubbeld in lengte. Dan toch maar even opzoeken wat ik gekocht heb. Je komt tot de vaststelling dat dit dier toch nogal groot wordt en er helemaal geen plaats voor is dit te huisvesten.

Zo zijn er talloze gebeurtenissen waarin het kan foutlopen. Bij goede communicatie en informatie kom je deze taferelen niet tegen. Uiteraard wil dit niet zeggen dat elk kind ongeschikt is voor reptielen te zorgen of dat elke man onverantwoord met slangen naar huis komt. Maar zeker voor kinderen moet er op gelet worden dat ze hun verantwoordelijk opnemen en ook houden. Dit is aan elke ouder zelf om te beslissen of zijn of haar zoon/dochter hiervoor geschikt is. Een tip: Als ze na enige tijd vanzelf stoppen met zeuren en al snel iets anders willen, dan zijn ze meestal niet echt geschikt om voor reptielen te zorgen.

Reptielen in huis kan echter ook voordelen hebben. Bijvoorbeeld je kind is allergisch voor katten, honden of andere harige zoogdieren, dan kunnen reptielen wel eens een prima alternatief zijn voor een dierenliefhebber. Maar dan nog blijft het enkel bij kijken. Een reptiel dient zeker niet om stoer te doen of om over op te scheppen bij vrienden. Met wat kennis kom je al snel te weten dat er niets stoer of gevaarlijk is aan een reptiel (op bepaalde uitzonderingen na die onder strikte voorwaarden mogen gehouden worden), althans niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld een hond of kat.

Reptielen kunnen erg oud worden. Sommigen worden maar enkele jaren oud, anderen worden zo oud dat ze in hun leven meer dan één eigenaar hebben. Vooral bepaalde landschildpaddensoorten kunnen erg oud worden. Houdt hier dan ook rekening mee bij een aankoop dat je het dier zijn gehele levensduur een goede thuis kunt bieden.

Zorg dus dat iedereen binnen het gezin akkoord is, je er ruimte voor hebt en het kan financieren. Reptielen en hun onderhoud kosten geld, meestal meer dan gedacht wordt. Met voedsel, onderhoud en elektriciteit heb je per maand al snel een aardig hoog bedrag.

Ik ga een reptiel kopen, wat moet ik doen?

Eens je besloten hebt dat reptielen iets voor jou is, is het belangrijk zoveel mogelijk informatie te vergaren. Dit kan op allerhande voor de hand liggende manieren. Boeken, internet, vrienden en kennissen met ervaring in reptielen, etc. Hoelang en hoeveel informatie je vergaard ligt geheel aan jezelf. Echter raad ik aan om minstens 4 à 5 maand intensief te gaan zoeken. Niet alleen omdat je in die tijd veel kan leren, ook om jezelf een bedenktijd te geven waarin je moet beslissen of je wel heel zeker bent dat je reptielen wil en kan houden.

Ik ben 100% zeker.

Ben je helemaal zeker dat je de goede keuze hebt gemaakt, dan is de tijd gekomen om te gaan kiezen welk reptiel jou het beste ligt. Wordt het een slang? Of een hagedis? Misschien toch liever een schildpad? Maar waarom geen krokodil? Hoewel het niet of het ene of het andere hoeft te zijn, zie je bij veel hobbyisten dat ze zich gaan specialiseren in een bepaald reptiel. Sommige mensen zijn helemaal dol van hagedissen en vinden slangen maar niks en visa versa. Alsook andere combinaties of zelfs mensen die alles in huis halen zijn mogelijk. Het is niet eenvoudig om een bepaald reptiel bij een bepaalde persoon te plaatsen. Daarom ga ik dit ook niet eens proberen. Het is namelijk veel eenvoudiger door de persoon zelf te laten kiezen wat hij of zij wil. Laat je in deze keuze door niemand beïnvloeden en denk er goed en lang over na. Handelaren en anderen met oogmerk winst zullen je toch wel overtuigen dat je moet nemen wat net zij verkopen. Ook vrienden en kennissen kunnen met zelfs de beste intenties je beïnvloeden, zij hebben een leuk reptiel en zijn ervan overtuigd dat ook jij dit dier super zal vinden. Maar is dit wel allemaal zo? Zorg dus zeker dat het jouw eigen keuze wordt, jij bent namelijk de persoon die de komende jaren voor het dier moet zorgen en ermee leven.

Het wordt een …

“Fucifer pardalis, de panterkameleon. En wat ik ben toch zo blij met deze keuze.” Oei, ai, misschien toch niet de beste keuze? Had je niet beter een wat makkelijker dier gekozen om mee te beginnen? Een Pogona vitticeps, de baardagame bijvoorbeeld, deze is veel makkelijker te houden, neem die maar.
Dit zijn commentaren die je kan krijgen van mede hobbyisten, handelaars, etc. Laat je echter ook hier niet beïnvloeden.

Een beginnersdier is zeer relatief in de reptielenhobby en kan in 80% van de gevallen compleet genegeerd worden. Het enige wat je voor elk reptiel hoeft te doen is te voldoen aan al zijn soortspecifieke behoeften. Zo klinkt het erg simpel en soms is het ook zo. De algemene voorwaarden voor reptielen heb je vast al gelezen of meegekregen van andere hobbyisten in de tijd dat je informatie vergaarde. Op dit punt is het belangrijk dat je alle soortspecifieke behoeften gaat opzoeken, die kunnen heel algemeen en specifiek zijn. Bijvoorbeeld algemeen is dat je kameleon een terrarium nodig heeft, een voorbeeld van specifieke behoefte is dat deze kameleon niet met andere dieren en zelfs soortgenoten mag gehuisvest worden.
Hoe kan je al deze informatie het best vergaren?

  • - Boeken lezen die specifiek zijn geschreven over één enkele soort.
  • - Caresheets gaan doorlezen op internet.
  • - Mede hobbyisten gaan zoeken die ervaring hebben met deze soort.

Focus je nooit op één enkele informatiebron. Niet alles wat te lezen staat is ook altijd correct. Soms zal je zelf even moeten stilstaan of iets weldegelijk correct is. Je beste leraar hierin is terugkijken naar de natuur en het biotoop waaruit de dieren komen.
Probeer ook even een kijkje te nemen bij andere hobbyisten. Bijvoorbeeld via reptielenverenigingen kom je gemakkelijk in contact met andere hobbyisten die je vaak maar al te graag willen helpen en tonen hoe zij hun reptielen huisvesten.

Zie ook het vervolg: "Deel II: Huisvesting"