Viva-Cura

Buitenterrarium

Het maken van een buitenterrarium komt bij veel hobbyisten in zich op. Toch voeren weinig hobbyisten dit uiteindelijk werkelijk uit. Waarom? Omdat ze bang zijn voor het ontsnappen van de dieren en het oplopen van ziektes/infecties, dit zijn de grootste factoren waardoor vele hobbyisten er vanaf zien. Uiteindelijk zijn deze risico's te verwaarlozen indien de buitenterraria zorgvuldig worden gemaakt. De kans op ontsnapping is compleet uit te sluiten, door een goed gestructureerd terrarium te maken, waar het onmogelijk in is dat er vanzelf ergens een opening ontstaat (door het drukken van de hagedissen tegen de wanden/deuren bijvoorbeeld).

Onze buitenterraria

Jan Paul en Willem hebben beide een buitenterrarium voor de hagedissen. Het buitenterrarium van Jan Paul meet 200x250x200. en het buitenterrarium van Willem meet 110x110x140.

Het buitenterrarium van Jan Paul is een vaste constructie dat aan de kas vast zit en zelf is ontworpen. Door middel van het openzetten van een schuif in de kas, is het voor alle dieren in de kas mogelijk om het buitenterrarium in te gaan. Ze hebben dus zelf de keus of ze hier in gaan of niet. Er zit een soort van bak diep ingegraven, waardoor er geen ongewenste dieren van onder uit in het terrarium kunnen komen en er geen reptielen zijn die zichzelf uit het terrarium graven. Dit is erg belangrijk dat hierop gelet wordt!!

Het buitenterrarium van Willem is een zelf ontworpen terrarium dat makkelijk afbreekbaar is. Het terrarium bestaat uit 3 delen. 2x 2 zijkanten die aan elkaar zitten door middel van scharnieren en een top. De zijkanten kunnen aan elkaar bevestigt worden, waardoor er een vierkante gazen constructie ontstaat. Hier bovenop word de top bevestigt. Er is bewust voor geen bodemplaat gekozen, omdat dit buitenterrarium altijd op een terras komt te staan en niet op zand of iets anders waar de dieren in kunnen graven. In de zijkant van dit terrarium zit een deur over de hele breedte, deze kan open worden geklapt en zo kunnen de dieren er dan in en uit worden gehaald.

Beide buitenterrariums zijn met volièregaas gemaakt. De gaten van dit gaas meten 1,5x1,5cm. Door voor dit gaas te kiezen, is er de mogelijkheid dat er vliegen en dergelijke in het buitenterrarium vliegen. Dit is extra voer voor de dieren die er inzitten. Tevens is volieregaas beter geschikt dan gewoon gaas, omdat deze niet scherp is. Als de dieren tegen het gaas op klimmen, beschadigen ze hun poten niet, wat natuurlijk iets heel belangrijks is om op te letten.

Zorg ervoor dat er in het buitenterrarium altijd een zonplek is en een schaduwplek. Plaats het terrarium dus niet vol in de zon. De dieren warmen dan op en zullen zich niet kunnen afkoelen, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden!! LET HIER DUS GOED OP!!

Blijf ook zoveel mogelijk bij het terrarium, zo kun je ingrijpen indien er toch iets mis zou gaan. Al helemaal de eerste paar keren dat de dieren buiten worden geplaatst moet er continue bij worden gebleven. De hagedissen zullen dan op onderzoek uitgaan en overal proberen te ontsnappen. Als ze zeker niet eruit kunnen heb je de mogelijkheid om af en toe eventjes 'wat anders' te gaan doen. Maar laat het terrarium nooit helemaal alleen, ongelukjes gebeuren en ze gebeuren altijd net op het verkeerde moment!!

Waarom de dieren in een buitenterrarium plaatsen?

Het plaatsen van dieren in een buitenterrarium wordt vaak gezien als een onnodig risico. Maar zoals hierboven beschreven, licht het risico volledig bij jou als eigenaar van je dieren.
Het met enige regelmaat buiten plaatsen van je dieren heeft een positief effect op de dieren ipv een negatief effect. Niets is beter voor reptielen dan echt zonlicht (en dus UV). Ook al heb je nog de beste UV lamp hangen in het terrarium, niets evenaart de zon zelf.
Nadat de dieren lekker zijn opgewarmd, zul je zien dat ze erg actief worden. Vaak actiever dan in het terrarium zelf. Hun echte natuurlijk gedrag komt in ze naar boven. Ze gaan op onderzoek uit, zijn ineens zeer alert en kleuren vaak mooi op door het zonlicht. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de diersoort dat je hebt.
Omdat het complete terrarium van gaas is, kunnen ze overal om hun heen kijken. Ze zien langs hun vliegjes en andere insecten vliegen, waar ze vaak op zullen gaan jagen. Ze zien vogels overvliegen (waar ze zeer alert op blijven, in verband met eventuele roofdieren). Al met al komt dus echt het natuurlijk gedrag van de dieren weer naar boven. Dit zul je vaak ook merken als je ze weer wilt vangen. Ze zijn dan vaak 'agressiever' dan normaal in het terrarium. Dit kun je als erg ervaren, omdat je geen agressieve dieren wilt hebben, maar je kunt het ook anders bekijken. Namelijk dat hun natuurlijk gedrag naar boven komt en het de gezondheid van de dieren ook goed doet. De dieren zullen in principe nooit zo agressief worden dat ze je aanvallen, ze zullen alleen meer proberen te ontsnappen.

Vaak zul je ook paarpogingen zien wanneer je ze in een buitenterrarium zet. Hun natuurlijk gedrag komt naar boven en daar hoort dat ook bij.

Wanneer buiten plaatsen?

Het is wel belangrijk dat je oplet wanneer je je dieren buiten zet. Zet ze niet met 20 graden buiten omdat je het zelf al lekker warm hebt. Plaats ze over het algemeen pas buiten met minimaal 25 a 27 graden. Afhankelijk van de diersoort dat je hebt. Zorg ook voor water en een beetje voedsel in het buitenterrarium, zodat ze gewoon kunnen drinken en eten indien nodig. Laat de dieren ook niet tot 's avonds laat zitten. Het koelt dan vaak snel af en voordat je het weet is het al veel te koud voor de dieren.

Het buitenplaatsen van reptielen is dus iets dat we op eigen ervaring kunnen aanraden. Let er wel op dat U verantwoordelijk bent voor je dieren! Indien je dus niet de juiste omstandigheden kunt creëren, laat dan de dieren gewoon in hun terrarium zitten!!

Top