Viva-Cura

Het combineren van hagedissen

Wel of niet combineren van hagedissen is vaak een grote discussie op vele fora's. Hierbij zullen wij onze mening geven over het combineren van hagedissen.

In dit verhaal wordt nu de wateragaam (Physignathus cocincinus) als voorbeeld genomen. Over het algemeen gaat dit over alle hagedissen.

Als men over een kolonie wateragamen, in de natuur, spreekt, spreek je over een oppervlakte waar deze leven van ruim 1km² of meer.
De mannelijke wateragamen leven solidair en zullen zich dan ook zelden laten zien bij hun soortgenoten, behalve in de paartijd. De vrouwen leven wel ‘dicht’ bij elkaar. Hierbij bedoelen wij dat er in 1 boom zelden 2 vrouwen zullen worden aangetroffen. Deze dieren leven normaal rond de 20 meter van elkaar af.

Doordat wateragamen gewoonte dieren zijn, leeft elk dier op zijn eigen stukje grond en alleen de vrouwen komen in elkanders gebied voor. Zelfs de plek waar deze dieren slapen is elke nacht precies dezelfde plek voor ongeveer een week lang. Na een week verplaatsen deze dieren zich naar een andere plek, dit doen ze een aantal weken achter elkaar totdat ze weer bij de eerste plek uitkomen. Dit zijn dus gewoonte dieren!
Dit wordt dus verstaan onder in een groep leven. Dit vertellen wij om te verduidelijken wat wij verstaan onder combineren!

 

De ervaring van Jan Paul is dat wanneer je één wateragaam combineert met een ander soort dier, je minder naar de dierenarts hoeft te gaan (of eigenlijk nooit uit eigen ervaring), mits je verkeerd aan het combineren bent, dan wanneer je een koppel wateragamen bij elkaar zet in één terrarium (hoe groot deze ook is!). De man heeft namelijk zijn behoefte en ziet niet het verschil tussen of er maar één vrouw of wel 30 vrouwen bij hem in de buurt zijn. Deze zal iedere dag proberen te paren met de aanwezige vrouw(en). Wanneer deze bij 1, 2 of 3 vrouwen zit, zullen deze vrouwen hier op den duur onder gaan lijden, ze krijgen stress en hierdoor kunnen deze vrouwen onderling zelfs tot vechten overgaan. De man kan een ontstoken penis krijgen etcetera. Dit werkt zo onder gezonde dieren, dus in vele hun ogen lijkt dit overdreven maar dit is het niet!.
Dit wil niet zeggen dat wij nu mensen aanvallen op hun kunnen qua de verzorging van hun dieren, maar in een terrarium is het gewoonweg bijna onmogelijk om je dieren in een optimale gezondheid te krijgen. Het blijven nog steeds wilde dieren die de natuur en al hun vijanden plus al dat voer en UV (waarvan in terraria nog steeds niet de volle waardes worden behaalt!) nodig hebben om in perfecte gezondheid te blijven. Dit zijn een aantal factoren die vaak worden vergeten binnen de hobby. Bij de personen die met dieren in terraria wel in de buurt komen van deze gezondheid, kunnen dus veel paargedrag verwachten en veel nakweek, maar met te weinig vrouwtjes zal dit na verloop van de tijd dus weer minderen.

Dus wat is combineren?? Dit vragen wij ons toch elke keer af al wij dit soort onderwerpen lezen. Iedere individueel heeft een eigen definitie van wat deze verstaat onder combineren.

Dus wat je ook gaat combineren of wat je “normaal” houdt zoals het “hoort” is in onze ogen combineren.

Want wat je ook doet en hoe je het ook doet, combineren doe je altijd en combineren onder de soortgenoten zelf is naar onze idee een radicalere manier van combineren dan dat je een landschildpad met hagedis alleen gaat combineren. Alleen zoals al vaker is gezegd, men moet wel combineren met verstand!! Dus geen G. pardalis met een wateragaam, maar de G. carbonaria is wel weer een redelijke combinatie met de wateragaam of Basiliscus. De Rhinoclemmys sp. kunnen ook met deze hagedissoorten samen worden gehouden. Altijd kijken hoe agressief een schildpad is want er zijn er nogal wat soorten die behoorlijk bijterig zijn. Maar ook hagedissen onder elkaar moet geen probleem zijn, uitzonderingen komen voor maar over het algemeen kun je goed een agaam sp. met een Iguana sp. bij elkaar zetten zoals Basiliscus plumifrons met wateragaam, deze zien elkaar vaak niet als soortgenoten en er zal dus geen paargedrag komen of vechtpartijen ontstaan. Kijk wel altijd naar de biotopen waar de dieren uitkomen, combineer geen baardagaam met bijvoorbeeld een wateragaam, wat je wel veel ziet, ook zien deze elkaar heel vaak voor soortgenoot aan. Er worden zelfs verhalen vertelt over kruisingen tussen deze, maar dit lijkt ons nogal ver gaan.

Dan nog even over de biotopen, vaak word gezegd dat bijvoorbeeld de Basiliscus plumifrons uit de nieuwe wereld komt waar de omgeving niet geheel overeen komt met die van de wateragaam welke uit de oude wereld komt,. Nou dan, in een terrarium krijg je nooit de omgeving temperatuur etcetera precies zoals in de natuur waar deze vandaan komen, temperatuur en luchtvochtigheid kan wel redelijk overeen komen, maar de luchtdruk etcetera krijg je nooit hetzelfde! Dus welk excuus kunnen we behalve dan dat je ogen liever dieren ziet uit een zelfde gebied verzinnen om dieren niet bij elkaar te plaatsen? Wil je de natuur nabootsen heb je wel wat meer nodig dan alleen temperatuur en luchtvochtigheid, dus deze rede is absoluut onzin. Er zijn systemen die dit redelijk kunnen nabootsen, maar dan moet ten eerste je terrarium compleet afgesloten zijn en het systeem alleen kost al heel wat meer dan dat de meeste überhaupt kunnen opbrengen.

Ook in een kas zoals die van Jan Paul kom je nog langer niet daar hoe het moet zijn, hij kan redelijk wat spelen met de luchtdruk en al dat door ontluchtingsroosters meer af te sluiten dan wat er in word geblazen van buiten af, hierdoor krijg je dus een hogere luchtdruk met een aardige hoeveelheid zuurstof, koolstoffilters erbij en al dat. Maar ook dan is het nooit hoe het hoort te zijn, ook niet met een mega duur systeem.

Dus wat hiermee bedoelt wordt, waar hebben we het nog over behalve dan dat het een persoonlijke mening is? Wij raden eigenlijk beide aan, zowel combineren als dan niet combineren, het is namelijk een persoonlijke mening. Zolang men maar oplet op wat men doet! Maar is een persoonlijke reden omdat je het misschien minder mooi vind een reden om iemand af te raden te gaan combineren??

Wederom heeft ieder zijn eigen mening hierover en zal iedereen ook doen wat deze het beste lijkt. Wie zijn wij om iets af te keuren?

Top