Viva-Cura

Endoparasieten en ectoparasieten bij de slang.

Over de meest voorkomende parasieten bij slangen, en hoe ze te behandelen.

Door Jade Moors

--------------------------------------------------------------------------

 

Indeling


H1 ectoparasieten:
1. bloedmijt
2. teken
3. voorkomen van ectoparasieten

H2 endoparasieten:
1. flagellaten
2. amoeben
3. voorkomen van endoparasieten

H3 wildvangdieren:
1. problemen met wildvangdieren
2. preventief behandelen van wildvangdieren
3. quarantaine en het belang hiervan


 

Ectoparasieten bij slangen


Er zijn verschillende ectoparsieten bij slangen, wij behandelen ze niet allemaal, alleen de meest voorkomende.

--------------------------------------------------------------------------

Bloed mijt

Bloedmijt (Ophionyssus Natricis) is een van de meest voorkomende externe parasieten bij slangen. Iedere terrariaan krijgt op den duur hiermee te maken.

De bloedmijt zelf

Bloedmijt behoort tot de familie van spinachtige(Arachnida) en leeft van bloed.
De vijf stadia van bloedmijt zijn als volgt: ei, larve, protonymph, deutonymph en volwassene.

Ei: worden in donkere en warme plekken gelegd, zelden op de slang zelf en komen na 1 tot 4 dagen uit

Larve: duurt 1 tot 2 dagen, de larve zijn wit gekleurd, bijna onzichtbaar voor het blote oog en voeden zich niet. Ook zullen ze, hoewel ze kunnen lopen niet ver van de plek waar ze zijn geboren afgaan.

Protonymph: dit duurt 3 tot 14 dagen. In dit stadium is de mijt mobiel en kan behoorlijke afstanden afleggen. Ze zijn in staat de slang te detecteren en worden aangetrokken door de geur van de slang. Protonymphen hebben een bloedmaal nodig om de metamorfose naar het volgende stadium te completeren. Protonymphen die nog niet hebben gevoed zijn ivoor-wit of geelachtig van kleur en zijn nog steeds bijna onzichtbaar voor het blote oog. De zeer oplettende slangenhouder met goede ogen kan bleke protonymphen over het lichaam van de slang zien bewegen, speciaal op de hoofdschubben

Deutonymph: dit stadium bestaat uit een zacht lichaam, donkerrood of zwart van kleur, niet etend en meestal niet bewegend van de locatie die de protonymph heeft uitgekozen om te vervellen. Dit stadium wordt zelden waargenomen op de huid van de slang, uitgezonderd het gebied rond de ogen van grote slangen. Deutonymphen vervellen binnen 24 uur en zijn dan volwassen bloedmijten.

Volwassenen man: zijn een stuk kleiner dan volwassen vrouwtjes, ze variëren in kleur van donkergeel-bruin naar donkerrood tot zwart.
Ze hebben ook een stuk kortere kaken en nemen hierdoor bijna geen erytrocyten op uit het bloed, ze voeden zich voor namelijk uit hooggelegen haarvaten. Na1 tot 2 dagen voeden gaat de slang op zoek naar vrouwtjes voor de voortplanting. In optimale omstandigheden is de levensverwachting van een volwassen bloedmijt 10 -32 dagen

Volwassen vrouw; zijn een stuk groter dan mannetjes en zijn zwart van kleur. Na een voeding zijn ze 0,70 mg in gewicht toegenomen. Vrouwtjes leggen 12-24 eitjes per keer en kunnen in hun hele leven zo'n 60 tot 80 eitjes leggen.

De bestrijding van bloedmijt

Er zijn diverse middelen om bloedmijt te bestrijden.
Iedereen heeft met andere middelen goede ervaring, het ene middel heeft andere nadelen dan het andere.

Vapona strips
Deze, met chemicaliën geïmpregneerde, gele plastic strips laten een aromatisch giftige stof vrij. Wanneer deze strip in een ruimte van 472 m³ wordt geplaatst/ gehangen zullen de meeste vliegende insecten worden gedood gedurende een periode van meerdere maanden. Zoals nu ongeveer sinds 30 jaar bekend is, doden de dampen van een Vapona strip ook bloedmijt. Vapona strips zijn een redelijk middel tegen bloedmijt.
Bij het gebruik van Vapona strips is er 1 groot probleem:
Bij hoge concentraties kan Vapona anorexia, coördinatie stoornissen of zelfs de dood van de slang veroorzaken. Sommige slangen zijn zeer gevoelig voor de Vapona dampen (Witlip pythons, Ringpythons en sommige Aziatische rattenslangen). De truc is dus om de te gebruiken strip zo groot te maken dat een concentratie giftige dampen ontstaat die groot genoeg is om de bloedmijt te doden maar die niet de eigenaar of de slang zelf doodt. Aangezien dit niet goed te doen is (alleen op gevoel) radden wij dit middel niet aan.

Tugon:

Tugon (merknaam) is een middel dat insecten en hun maden dood. De werkzame stof is 81% trichloorfon. Dit heeft een met dichloorvos vergelijkbare werking. De insecten kunnen hun spieren niet meer ontspannen en streven. Eieren zijn echter resistent. Daarom wordt de behandeling na 10 dagen herhaald, dan is namelijk zeker dat alle eitjes uit gekomen zijn.

Manier van werken: meng 1 theelepel met kop met 1 liter water. Doe dit in een planten spuit en benevel de dieren, het hele terrarium en de omgeving, dus ook de vloer. Draag hierbij latexhandschoenen en draag zorg het middel niet in te ademen. Gooi vervolgens alle bodembedekking en terrarium inrichting voor ten minste drie dagen in de vriezer of weg. Na tien dagen herhalen. Het is aan te bevelen de dieren in die periode op kranten te laten zitten en goed te observeren.
Hou ze na de gehele behandeling goed in de gaten. Er kan er altijd eentje gemist zijn, en je wilt een nieuwe plaag voorkomen.

Afwas middel

Door de slang in water met afwas middel te leggen zullen de mijten verdrinken. Afwas middel breekt namenlijk de waterspanning.
Dit werkt alleen voor de slang, terraria moet je nog steeds behandelen, en eitjes gelegd tussen de schubben op het hoofd van een grote boa/ python overleven de behandeling. Daarom beschouwen wij dit niet als afdoende. In combinatie met tugon kan het echter goed werken.

--------------------------------------------------------------------------

Teken

Ixodes ricinus, de teek. Teken worden soms op het lichaam van slangen gevonden.

De teek zelf

De teek begint zijn leven zodra hij uit het ei kruipt als larve. Hij heetf dan zes poten en is net voor het blote oog zichtbaar. Na een voeding van 2/3 dagen (waarbij hij 10 tot 20 maal zo zwaar wordt), zal de larve op een rustige plek vervellen tot nimf. De nimf heeft 8 poten en is 1 tot 2 mm groot. Na een volgende bloedmaaltijd, dit keer een van 4 tot 5 dagen, veranderd de nimf in een volwassen teek. De volwassen teek is 4 mm, heeft maaltijden van een week, en wordt dan zo groot als een erwt. Mannetjes en vrouwtjes paren op de gastheer, waarnaar het vrouwtje in de begroeiing valt en 2000 eitjes legt.

Bestrijding

Dit is zeer eenvoudig. Teken komen niet zomaar in een terrarium voor. Ze zitten eigenlijk voornamelijk op nieuw aangekochte dieren (zie ook hoofdstuk 3). Controleer deze dus zeer goed, nimfen zijn slechts 2 mm, en verwijder ze vervolgens met een tekentang. Ontsmet de plek met wat alcohol, en het is klaar.

--------------------------------------------------------------------------

Het voorkomen van ectoparasieten

Teken zijn niet echt te voorkomen, behalve door bij aanschaf dieren met teken gewoon niet te kopen. Verder is wel te voorkomen dat de rest van de collectie teken krijgt. Doe dit door de teken gelijk te verwijderen en de slang niet in contact met andere slangen te laten komen. Zet hem dus in quarantaine(hierover meer in Hoofdstuk 3) en zorg dat je zelf steeds je handen goed ontsmet na het dier gehanteerd te hebben. Dit kan bijvoorbeeld met hibisol of sterilon.

Voor bloedmijt geld hetzelfde. Nieuwe dieren eerst in quarantaine, goede hygiëne. En dus ook haken, plantenspuiten en andere eerst ontsmette alvorens het voor een niet dier te gebruiken. Een goed middel hiervoor is chloor, in tablet vorm te verkrijgen, oplossen in water, emmer met chloor in hoek van de slangenkamer neerzetten, en haken en dergelijke 10 minuten erin laten weken. Let hierbij wel dat chloor de werking verliest als er vuil in komt, maak producten dus eerst handwas schoon.
Bedenk bij bloedmijt dat de dieren aardig lang kunnen lopen, en lang in leven blijven. Zorg dus dat als je op verdachte plekken bent geweest(beurs, reptielen winkel), je eerst jezelf en kleding wast alvorens de reptielen kamer in te gaan.
Soms zit bloedmijt ook op voedseldieren, controleer deze dus ook goed.
Ook met deze maatregelingen kun je nog steeds bloedmijt krijgen, heb jij je hygiëne echter hoog staan is ded kans een stuk groter dat het tot 1 bak geconcentreerd blijft en niet je hele collectie aantast.
Het is dus zeker geen overbodige luxe (zeker met het oog op andere dingen dan bloedmijt zoals ibd en andere besmettelijke ziektes) ook tussen op het oog gezonde dieren je handen en andere voorwerpen te ontsmetten.


 

Endoparasieten bij slangen


Er zijn vele inwendige parasieten bij slangen, wij behandelen hier de meest voorkomende.

Flagellaten

Flagellaten zijn organismen, die behoren tot de grote groep der Protozoa (Eencellige).

Symptomen

Verminderde eetlust, uitbraken van de prooi, slijmerige ontlasting, en verminderde activiteit van de slang.

Aantonen

Flagellaten zijn aantoonbaar via microscopisch onderzoek.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van verse ontlasting (niet ouder dan 24 uur). Flagellaten zijn bij een vergroting van 400x te zijn. Het zijn bewegelijke cellen met haartjes. Laat bij geen ervaring dit onderzoek altijd door een ervaren dierenarts uitvoeren.

Behandeling

Flagellaten zijn met diverse medicamenten te behandelen. Wij adviseren flagyl. Dit middel staat ook bekent onder de naam Metrazol, en is bij de dierenarts verkrijgbaar.
Metrazol wordt in diverse sterkte geleverd. Wij gaan hieruit van 250 mg metronidazol(de werkzame stof van Metrazol) per tablet.
De dosering is dan als volgt: 250mg metronidazol per kilogram lichaamsgewicht, gedurende de kuur.
Bij een slang van 2 kilo wordt dus 500 mg (twee tabletten) gegeven, dit verdeelt over 2,3 of 5 dagen.
De verdeling hangt af van een aantal omstandigheden. Het middel werkt het beste bij verdeling over 5 dagen, voor sommige zeer stres gevoelige slangen is dit echter onwenselijk aangezien ze hiervoor 5 keer gehanteerd moeten worden. Ook bij dieren met groter risico (gifslangen, grotere wurgers) wordt het verdeeld over minder dagen.
Het toedienen gaat als volgt:
- Weeg de slang
- Reken uit hoeveel hij nodig heeft
- Neem die hoeveelheid Metrazol (bijvoorbeeld 125 mg is een half tablet)
- Versnijd het tablet zeer fijn
- Verdeel het in evenredige porties(2,3 of 5)
- Doe 1 portie in een injectie spuit met wat water
- Spuit dit in de slokdarm van de slang (gebruik eventueel een stukje rubberen slang op het mondstuk)
- Neem nog een keer water in de spuit en spuit ze de achtergebleven restjes in de slang
Herhaal dit het benodigde aantal keer.


Hou de slang hierna goed in observatie als het goed is gaat hij weer eten, zo niet laat dan de mest onderzoeken en overleg met een reptielen arts over de mogelijkheid van een herhaling van de kuur.

--------------------------------------------------------------------------

 

Amoeben

Amoeben zijn zeer kleine parasieten, ze komen vooral in de tropen voor. Via besmet water of voedsel komen ze in de darmen terecht. Bij een langdurige infectie kunnen ze via de bloedbaan in de lever terechtkomen, zich daar gaan inkapselen en zo een amoebenabces doen ontstaan.

Symptomen

Verminderde eetlust tot niet eten, bloed en slijm bij de dunnere ontlasting, en een vuile en bloederige cloaca.

Aantonen

Amoeben zijn aantoonbaar met microscopisch onderzoek. Kleur ze met een oplossing van 1 gram jodium en 2 gram kalium op 100 ml water. Doe hiervan 1 druppel bij een oplossing van de te onderzoeken mest met water. Ze zijn dan zichtbaar als donkere kernen in helder protoplasma(een grillige, doorzichtige, langzaam bewegende cel)

Behandelen

Net als bij flagellaten. Alleen wordt bij een ernstige amoebeninfectie een hogere dosering gebruikt: 125 tot 160 mg metronidazol per kilogram lichaamsgewicht per dag, gedurende 5 dagen. Manier van toedienen is als bij flagellaten.


Voorkomen van ectoparasieten

Ook hier geld weer goede hygiëne, en vooral goede quarantaine bij wildvangdieren en nieuwe dieren. Veel meer dan dat is er niet als voorzorg maatregel te doen.
Alhoewel sommige spreken over preventieve behandeling geloof ik hier zelf niet in. De meeste reptielen kunnen bij goede conditie een heleboel aan. Onnodig medicatie toedienen lijkt mij geen goed idee. Pas als via mestonderzoek parasieten zijn aangetoond kun je overgaan tot behandeling. Bedenk echter wel dat een paar flagellaten of andere parasieten vrij normaal zijn, pas als het dier een verlaagde weerstand krijgt worden ze meer en dien je tot behandeling over te gaan.


 

Wildvangdieren

Problemen met wildvangdieren

Ten eerste wat is wildvang? Heel simpel, het zijn slangen die in het wild gevangen zijn, en vervolgens naar Nederland gebracht worden. Ook wordt er over farmbreed gepraat, naar mijn mening niets anders dan veredelde wildvang. Er zijn twee technieken van farmbreed, de eerste is een stuk bos omheinen, vol met slangen gooien en laten broeden. De tweede is zwangere slangen vangen, eieren eruit masseren en uitbroeden. Duidelijk is dat deze dieren, aangezien dit in het land van herkomst gebeurd, de zelfde problematiek hebben als wildvang.
Namenlijk, ze zitten meestal vol met parasieten. Inwendig en uitwendig. Meestal tref je teken aan(of de handelaar heeft deze verwijdert) en ze hebben vaak ook flagellaten. Extra zorg is dus geboden, je wilt immers niet dat een nieuwe aanwinst je hele collectie besmet.
Koop dus, zeker als beginner nooit zomaar wildvang, zoek wat langer door, tot je nakweek vind.

Preventief behandelen van wildvangdieren
Zoals al eerder gezegd geloof ik niet in het preventief behandelen van dieren. Wel is het aan te raden nieuw aangekochte slangen met tugon te behandelen om uitwendige parasieten te doden, ook als je ze niet ziet kunnen er wel larve zitten. Inwendige parasitaire behandelingen zijn een stuk heftiger voor de slang, en dienen dus nooit zomaar te worden uitgevoerd. Breng de eerste ontlasting naar de dierenarts, en die kan bepalen of er behandeling nodig is.


Quarantaine en het belang hiervan
Wat is quarantaine? Heel simpel gezegd, afzondering. Dit om te zorgen dat nieuwe dieren geen ziektes en parasieten overbrengen naar de huidige collectie. Een quarantaine duurt bij voorkeur drie maanden, breng gedurende deze tijd de slang het liefst in een andere kamer onder.
De beste quarantaine bak is een lege bak, met als bodem wat kranten. Dit is namenlijk makkelijk te vervangen, en goed te observeren, probeer maar eens bloedmijt te spotten in een natuurlijk ingerichte bak!
Observeer het dier goed gedurende deze periode, kijk naar afwijkend gedrag, en laat een mestonderzoek doen. Als je na de periode zeker bent dat het niks heeft, kun je het in je collectie plaatsen.
Het grootste belang van quarantaine is het niet besmette van je huidige collectie.