Viva-Cura

Rode rattenslang: Elaphe guttata guttata - Pantherophis guttata

 

Cites:

Geen cites. De rattenslang is een veel voorkomende slang binnen de hobby en wordt het meest aangeraden als beginnersdier.

 

Land van herkomst:

De rode rattenslang is een veel voorkomende de slang in de Verenigde Staten. Ze komen met name voor in het oosten en midden van de VS., ook komen ze voor in het noordoosten van Mexico.

 

Omschrijving:

De rattenslang is van karakter een erg rustig dier die zich makkelijk laat hanteren, houd er echter wel rekening mee dat de ideale temperaturen in het terrarium zijn en haal een slang nooit langer dan 5 minuten uit zijn omgeving, dit om afkoelen te voorkomen waardoor het dier verzwakt en ziek kan worden. Het hanteren is alleen bedoeld om slangen in een aparte bak te voeren, of plaatsen voor een bezoek aan de dierenarts mocht dat nodig zijn. Het zijn geen dieren waarmee je op de bank kunt zitten knuffelen. 

 

Uiterlijk:

Een rode rattenslang is van oorsprong oranje/bruin van kleur met rood/bruine zadels die een zwarte omranding hebben, De buik is zwart-wit geblokt.

Echter is er in de loop der jaren enorm veel geëxperimenteerd met kleur-morphs, hierdoor zijn er honderden verschillende kleuren van rattenslangen ontstaan waaronder: Amel, Amel Motley, Anery Striped, Hypo Lavender, Lavender, Opal, Snow, Snow Motley, Snow Striped, Ultramel, Ultramel Anery en Ultramel Motley

Er zijn zelfs al rattenslangen gekweekt zonder schubben. De butter striped scaleless en hypo lavender scaleless zijn hier 2 voorbeelden van.

Rode rattenslang

 

Lengte:

De lengte van een rattenslang kan variëren van 120 - 160 cm.

 

Terrarium:

De minimale afmetingen van een terrarium zijn 100x50x50 (LxBxH) hoger mag altijd, aangezien het slangen zijn die ook graag klimmen, Ideale temperaturen liggen overdag tussen de 20 en 28 graden. 's Nachts mag de temperatuur dalen tot een graad of 17. In de winterperiode kunnen deze dieren ook in winterrust gelegd worden, dan mag de temperatuur dalen tot 15 graden. Echter is het voor rattenslangen niet noodzakelijk om in winterrust te gaan.

De inrichting van het terrarium is per persoon verschillend, er dienen echter 3 hoofdzaken aanwezig te zijn: verlichting, schuilplaats en waterbak. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een aantal takken met nepplanten te plaatsen zodat ze daarin kunnen klimmen, of om plateau's in het terrarium te maken zodat ze op verschillende hoogtes met verschillende temperaturen kunnen liggen.

Als bodembedekking kun je het beste reptibark of beukensnippers gebruiken. 

 

Voeding:

De rattenslang eet voornamelijk muizen, als je een jong dier hebt, kun je pinky's of rattenpups voeren, naarmate de slang groter word kun je jonge muizen (fuzzy) of halfwas muizen (springers) geven. Uiteindelijk stap je over naar volwassen muizen, en daarna kun je kleine ratten voeren. Een jonge slang die net uit het ei is, zal nog niet eten, dat komt pas na de eerste vervelling. Dan kun je beginnen met het voeren van pinky's, aangezien deze vaak net te groot zijn, kun je ook 2 keer per week een halve pinky voeren. Naarmate de slang groter word kun je overstappen naar het voeren van 1 keer per week. Een slang eet levende prooien, maar je kunt er ook voor kiezen om een dier te laten wennen aan dode prooien, zo kun je pre-killed voeren, of muizen / ratten die ingevroren zijn ontdooien in warm water en dan voeren. Vooral pinky's en rattenpups zijn moeilijk levend te verkrijgen.

rode rattenslang wurgt muis

 

Geslachtsonderscheid:

Om te ontdekken of je slang een man of vrouw is, kun je het beste naar een ervaren dierenarts of kweker gaan en daar het dier laten sonderen, dit gebeurd met klein metalen staafje met aan het uiteinde een bolletje, dit wordt ingebracht in de cloaca en dan in de richting van de staart geduwd, bij mannen kan het staafje 4-6 schubben diep, bij vrouwen vaak maar 1-2.

Jonge rattenslangen kunnen gepopt worden, houdt er echter rekening mee dat dit erg gevaarlijk kan zijn voor de slang, aangezien er bij het poppen op het uiteinde van de staart in de richting van de cloaca wordt gedrukt om zo de hemipenis van de man naar buiten te drukken, als er iets mis gaat, kunnen er onherstelbare beschadigingen bij je slang ontstaan!

 

Paringsgedrag:

Er is van deze soort geen specifiek paringsgedrag bekend, de paring zelf vind erg rustig plaats. De man kruipt bovenop de vrouw en wikkelt zijn staart om de hare, waarna zijn hemipenis bij haar binnendringt, dan zie je dat de staarten beginnen te trillen, en soms maakt de man licht schokkende bewegingen terwijl hij op de vrouw ligt.

paring rode rattenslang

 

Nakweek: 

Na de paring duurt het 35 - 45 dagen voorhet vrouwtje gaat leggen, zorg ervoor dat er tegen die tijd een leggrot in het terrarium staan met daarin vochtig mos, hierin zal ze dan 10 - 25 eieren leggen. Als ze klaar is met leggen kun je de eieren uit het legbakje halen en deze verplaatsen naar een bakje met vochtig vermiculiet. Dit zet je dan in een broedstoof met als temperatuur 29 graden en luchtvochtigheid 90%. Na 45 - 60 dagen komen de eieren uit. 

nakweek rode rattenslang

 

Ziekte:

Gezonde rattenslangen hebben een schone stevige huid zonder mijten, een schone cloaca, ze kijken helder uit de ogen en zijn alert. Slangen kunnen onder andere lijden aan schimmel- of bacteriële infecties, wormen, flagellaat, mondrot, slechte vervelling en legnood.

Symptomen die kunnen wijzen op ziekte zijn bijvoorbeeld slecht eten, slecht vervellen, overtollig slijm in de bek, braken, afwijkende ontlasting of afwijkend gedrag.

Mocht het zo zijn dat je slang 1 van bovenstaande symptomen heeft, ga dan direct naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen, neem wat verse ontlasting mee in een boterhamzakje zodat de dierenarts dit kan onderzoeken op wormen en flagellaten.

Met dank aan: Melissa Kuster