Viva-Cura

Tips

Railsysteem verlichting

 

Het klinkt vast wel bekend als hobbyist, u bent een mooi terrarium aan het maken van bijvoorbeeld betonplex of mdf en vervolgens komt u bij het punt, verlichting.
U heeft alles goed uitgedacht betreffende welke lampen u wilt gaan plaatsen, een flinke Osram vitalux UV lamp, een Solar raptor UV lamp met wel/geen elektronisch voorschakelapparaat (EVSA), Powersun UV verlichting, of misschien ook wel enkele gewone warmtelampen voor net dat beetje extra warmte.

De bak is helemaal mooi in elkaar gezet de inrichting is er inmiddels al in geplaatst en u vermoed dat u weet op welke plekken welke lampen moeten komen te hangen om onder andere de optimale temperaturen en uv-afgifte te verkrijgen op de basking-spots.

Nu kunnen de lampen natuurlijk gewoon aan het plafond geschroefd worden, maar dit heeft de volgende nadelige gevolgen bij de volgende situaties;

De inrichting wordt een beetje veranderd om een betere structuur te bieden aan de dieren en vervolgens hangt de lamp niet meer goed boven de gewenste baskingspot, waardoor een hoop effectieve warmte voor de dieren verloren gaat.
Dit is natuurlijk zonde en wordt vervolgens opgelost door de lamp wat te verhangen, er wordt dus weer een nieuw ophangpunt in het plafond geboord. Echt netjes is dit na verloop van de tijd natuurlijk niet (al helemaal niet als het een vochtig terra betreft, vocht kan in deze oude gaten trekken en vervolgens de betonplex of mdf laten uitzetten en het terrarium op termijn ernstig beschadigen.

Nu is er een relatief eenvoudige oplossing die ook nog eens heel goedkoop is (voor nog geen €15 per bak staat het railsysteem in elkaar!)