Viva-Cura

Het introduceren van nieuwe dieren

Steeds meer mensen komen met de vraag hoe ze het beste nieuwe dieren van dezelfde soort bij elkaar kunnen introduceren. Daarom hier het volgende informatieve stukje, dat informatie verschaft over hoe dit het beste te doen is met het minste risico op gevechten / verwondingen.

----------------------------------------------

Vaak wordt er één exemplaar van een bepaalde soort gehuisvest in een terrarium, waar de eigenaar vervolgens een nieuw dier van het ander geslacht bij wilt plaatsen. Om de risico's op verwondingen en gevechten zo veel mogelijk te beperken, zijn de volgende punten van belang.

Het terrarium waar de dieren in worden gehuisvest, dient op het moment van introduceren voor beide exemplaren nieuw te zijn. Hiermee wordt geen nieuw terrarium bedoelt, maar de leefomgeving moet voor beide dieren nieuw zijn. Een veel gemaakte fout is dat het nieuw dier in het terrarium van de al langer gehouden dier wordt geïntroduceerd. Het dier dat al langer in dit terrarium zit, heeft inmiddels zijn territorium afgebakend in het terrarium. Op het moment dat er dus een nieuw dier wordt geïntroduceerd, dringt deze het territorium van het ander dier binnen. Het dier met het territorium zal logischer wijze zijn territorium gaan beschermen en het nieuw geïntroduceerd dier aanvallen / verwonden / wegjagen. Om dit te voorkomen is het verstandig om beide dieren tijdelijk uit het uiteindelijke terrarium te halen (huisvest ze gescheiden in andere bakken zoals curvers). Ruim het terrarium vervolgens leeg en houdt direct een grote schoonmaak, gezien dit nu toch weinig moeite is. Richt het terrarium vervolgens opnieuw in, maar richt het anders in dan hoe het was. Hier hoeven geen nieuwe spullen voor gekocht te worden, maar het kan gewoon met de bestaande spullen. Het belangrijkste is dat het dier met zijn territorium zijn/haar leefomgeving niet meer terug herkent en dus ook niet zijn / haar territorium.

Nadat het terrarium volledig opnieuw is ingericht, kunnen beide dieren tegelijk in het terrarium geplaatst worden. Beide dieren hebben daardoor op het moment dat ze elkaar tegenkomen geen territorium opgebouwd. De dieren zullen vervolgens wel naar elkaar gaan knikken, elkaar mogelijk opjagen etc, maar dit is vanwege het bepalen van de rangorde. Wie staat er boven wie. Deze 'gevechten' zijn minder fel als wanneer het dier zijn / haar territorium beschermt. Houd de dieren ondanks alles toch goed in de gaten, want het kan altijd verkeerd gaan.

De dieren krijgen dus een rangorde en het nieuwe territorium zal vervolgens bepaald worden in het terrarium. Blijven er echte problemen met betrekking tot serieuze gevechten, dan moeten alle facetten van de manier van houden van deze dieren worden nagegaan. "Is het terrarium groot genoeg?", "zijn er genoeg schuilplaatsen?", "kunnen de dieren wel met meerdere bij elkaar gehouden worden?" et cetera.

 

Deze manier van introduceren van nieuwe dieren is erg belangrijk maar wordt toch door de meeste mensen vergeten. Wil je gevechten en verwondingen voorkomen, ga dan dus op bovenstaande manier te werk. Overigens is het wel belangrijk om te kijken wat je bij elkaar zet. De mogelijkheden zijn afhankelijk per soort. Is 1.1 mogelijk of toch liever 1.2 of 1.3? Mannen kunnen overigens beter niet gecombineerd worden. Dit kan lange tijd wel goed gaan, totdat de dieren geslachtsrijp worden en in de paringsperiode komen. Overigens gaat het ook niet altijd op dat de man de vrouw onderdrukt en hoger in de rangorde staat.

 

Veel succes met het introduceren van de nieuwe dieren!