Viva-Cura

Terrariumbouw

Vaak kan er in de aanschaf van een terrarium worden bespaard door zelf een terrarium te bouwen. Dit heeft meerdere voordelen zoals:
- je eigen gewenste maten;
- aangepast naar je eigen inrichting;
- kostenbesparend;
- zelf te bepalen van welk materiaal;

Ter illustratie zullen er foto's worden bijgevoegd voor een betonplex terrarium met de afmetingen 120x60x140 (l x d x h).

Eerst zal men moeten gaan kiezen uit welk materiaal men het terrarium wil maken. Hieronder worden verschillende mogelijkheden met de voor en nadelen op een rij weergegeven.

Glas: moeilijk verwerkbaar, breekbaar, zwaar en het is niet geschikt voor alle dieren (denk aan dieren die erg schuw zijn, of snel gestresst raken), waterdicht, ziet er mooi uit;
Betonplex: duur, verschillende kleuren beschikbaar, voorbewerkt en daardoor waterdicht, makkelijk te verwerken;
Multiplex: goedkoop, niet bewerkt en daarom niet geschikt voor vochtigere terraria, makkelijk te bewerken;
Meubelpaneel: goedkoper, bewerkt en daardoor waterdicht, makkelijk te bewerken, verschillende kleuren beschikbaar;

Nadat men voor een geschikt materiaal heeft gekozen, moet men goed weten wat er gemaakt moet worden. Dit kan het beste uitgetekend worden op papier of met een programma op internet zoals Sketch-Up.
Bereken alle maten op de milimeter nauwkeurig. Dit is van groot belang, aangezien de gehele constructie niet meer pas wanneer één plaat niet goed gezaagd is.

voor een simpele schets zie deze tekening:

 

Wanneer alle maten exact uitgemeten zijn, is het tijd om de platen te bestellen. Veel zaken zagen of snijden het materiaal gratis in de juiste maat. Laat dit doen indien dit mogelijk is, want dit scheelt voor u een hoop werk.

Wanneer u eenmaal in bezit bent van het materiaal, moet deze alleen nog in elkaar worden gezet. Bij houten platen kan dit eenvoudig door middel van schroeven. Boor eerst een gaatje voor en schroef daarna pas de schroef erin, dit zorgt ervoor dat het hout niet splijt. Meet alles goed uit en zorg dat alles haaks op elkaar staat, dit voorkomt uiteindelijke problemen bij het in elkaar zetten van het terrarium.

Terrariumbouw

Bevestig de zijwanden tegen de bodemplaat. Hoe dit het beste gedaan kan worden is afhankelijk van de grootte van de bak. Het terrarium in het voorbeeld is op de achterkant gelegd. Eerst zijn de platen welke de achterwand vormen op de grond gelegd. Hier omheen zijn de bodemplaat en zijwanden bevestigd. Hierdoor weet men, indien men secuur te werk gaat, zeker dat deze platen haaks op elkaar staan. Bevestig deze wanden met schroeven van een juist formaat, nadat de gaatjes voorgeboord zijn.

Bevestig nu ook de achterwand aan deze zijpanelen en bodemplaat.

 

 

Terrariumbouw

 

 

 

In het voorbeeldterrarium is er gekozen voor een klapbare bovenkant. Hierdoor is er in dit terrarium eenvoudig bij de lampen te komen en is het voor de dieren niet mogelijk om bij de lampen te komen. Twee verschillende planken worden aan elkaar bevestigt doormiddel van een lange pianoscharnier. Bij deze pianoschanier worden kleine schroefjes bijgeleverd waarmee deze vastgezet kan worden.

 

 

Terrariumbouw

 

Wanneer de pianoscharnier vastgezet is kan de bovenkant bevestigt worden aan het terrarium. Deze bovenplaat valt binnen de zijwanden, hierdoor is het eenvoudig open en dicht te maken. Indien gewenst is het ook mogelijk om deze bovenop de zijwanden te plaatsen. Dit is naar eigen keus.

 

 

 

 

Terrariumbouw

 

Nadat de bovenkant bevestigd is, moeten de voorste twee stukken bevestigd worden. Tussen deze twee platen komen uiteindelijk de schuifruiten te zitten. Deze twee platen vallen net zoals de bovenplaat tussen de zijwanden in. Boor de gaatjes voor, zodat het hout niet gaat splijten. Doe dit werk zeer nauwkeurig, indien deze platen scheef worden bevestigd zullen de schuifruiten uiteindelijk niet passen.

 

 

 

 

Terrariumbouw

 

Om te zorgen dat de dieren niet bij de lampen kunnen komen, wordt er een plaat gaas bevestigt. Zorg er wel voor dat dit niet gewoon kippengaas is maar bijvoorbeeld volieregaas. Dit gaas is niet zo scherp als kippengaas en daardoor zullen de dieren zich hier dus niet aan verwonden. Dit gaas is op verschillende manieren te bevestigen. Hier is gekozen om speciaal gebogen schroeven te gebruiken. Voordat dit gaas geplaatst is, is er eerst een achterwand gebouwd. Hierdoor steunt het gaas op de achter en zijwanden.

 

De achterwand is vaak van groot belang voor veel reptielen. Door het plaatsen van een goed gestructureerde achterwand wordt de leefruimte aanzienlijk vergroot voor de dieren. Men begint met een plaat tempex. Deze wordt in de achterwand geklemd of hieraan vastgekit. Mijn voorkeur gaat uit naar inklemmen. Hierdoor is het eenvoudiger de achterwand eruit te halen indien dit nodig zou zijn. Indien er meerdere platen nodig zijn, moeten deze op de juiste maat gesneden worden en worden geplaatst. De zijwanden worden hier wel vastgekit, omdat het niet mogelijk is deze te laten klemmen.

Terrariumbouw

Nadat deze basisplaten bevestigt zijn, kan men plateaus en dergelijke aanbrengen. Prik deze eerst vast met satéprikkers zodat goed te zien is hoe het geheel er uiteindelijk uit komt te zien. Snijd overige tempexstukken in de gewenste vormen en breng deze op de achterwand aan. Het is zowel mogelijk om de platen te laten uitsteken als ze plat tegen de wand aan te bevestigen. Indien men tevreden is over de plateaus kan men deze vastkitten. Sommige kiezen er voor om de satéprikkers in de platen te laten zitten voor 'extra versteviging'. Dit is mogelijk maar niet noodzakelijk.

 

 

Terrariumbouw

 

Nadat alles goed vast zit, kan de achterwand gebrand worden voor extra structurering. Dit is op verschillende manieren te doen zoals met een gasbrander(tje), verhitte stukjes metaal of zelfs met een stanleymesje. Indien men dit met een brandertje doen is het noodzakelijk om een emmertje water bij de hand te hebben. Tempex is namelijk licht ontvlambaar! Brand vormen in de achterwand en plateaus. Hierdoor krijgen de dieren meer grip op deze.

 

 

 

 

Terrariumbouw

Nadat de achterwand gebrand is, kan deze worden ingesmeerd met tegellijm. Zorg ervoor dat de eerste laag tegellijm niet te dik is. Te dikke tegellijm kan namelijk het gevolg hebben dat deze gaat barsten wanneer deze opdroogt. Laat deze eerste laag helemaal opdrogen (liefst zonder verwarmend apparatuur hiernaast). Smeer dan de tweede laag tegellijm op. Deze mag wel wat dikker zijn. Laat ook deze laag geheel drogen voordat de volgende laag aangebracht wordt. Doe dit nog een aantal keer (meestal worden er ongeveer drie lagen tegellijm aangebracht), de achterwand kan beter te dik zijn dan te dun. Men kan dit onder andere testen door op de opgedroogde tegellijm met een vinger te drukken. Geeft de tegellijm mee, dan is het nog niet dik genoeg aangebracht.

 

 

Terrariumbouw

Nadat de tegellijm opgedroogd is, kan men hier nog kleuren aan toevoegen. Dit doet men door een dunnere portie tegellijm aan te maken. Hier voegt men kleurstof aan toe. Deze tegellijm wordt dan op de gewenste plaats aangebracht. Deze kleurstof is bij verschillende winkels verkrijgbaar zoals de praxis, gamma maar natuurlijk ook verfwinkels. Uit mijn ervaring is gebleken dat de kleuren van de praxis en gamma niet mooi uitvallen.

Zie rechts een voorbeeld van een bruine kleur.Omdat dit niet de gewenste kleur was, is deze weer overgesmeerd met gewone grijze tegellijm.

Mijn ervaring is dat kleurstof uit een verfwinkel beter uitvalt. Mijn keuze is vaak legergroen (lichte begroeiing op achterwand) en bordeaux-rood (zandkleur) en eventueel bruin. Er bestaan verschillende aanbrengtechnieken. Zo kan men dit met een sponsje doen of gewoon via een penceel of kwast. Voor een mooier resultaat kunt u vaak beter een deppende beweging maken dan dat u het uitsmeert.

 

Terrariumbouw

Nadat de achterwand op kleur is gebracht moet u nog de schuifprofielen plaatsen. U kunt hiervoor kiezen uit plastieke u-profielen of metalen. Onder wordt een dubbele u-profiel geplaatst welke minder diep is dan de profielen die boven worden geplaatst. Kiest men voor twee dezelfde maten, dan zal men de schuifruiten niet kunnen plaatsen!

De profielen kunnen met kit worden vastgelijmd, maar een andere leuke techniek is om eerst één grote u-profiel te plaatsen en hierin een dubbele u-profiel. Het voordeel is dan dat de grote u-profiel vastgeschroefd kan worden op het hout. De dubbele u-profiel past precies in dit profiel en kan hier dus 'los' in komen te liggen. Hierdoor heeft men geen last van de schroeven wanneer men de ruiten schuift. Wanneer de u-profielen geplaatst zijn kan het glas worden besteld. Meet dit op de milimeter nauwkeurig na! Een eenvoudige manier om dit te meten is door de bovenkant van de bovenste profiel tot aan de bovenkant van het onderste profiel te meten. Plaats de rolmeter dus boven IN het u-profiel en onder tot de bovenkant van het u-profiel en trek hier nog 1mm vanaf. Hierdoor past de ruit zeker en zal deze er niet uit kunnen vallen. Het is mogelijk om op de glasplaten handvaten te maken waardoor deze eenvoudiger te schuiven zijn en waardoor ze minder snel vies worden. Deze handvaten kunnen met kit op het glas worden geplaatst.

Terrariumbouw

 

Als laatste maar zeker niet minst belangrijk is de verluchting. Ik heb er voor gekozen om in de bovenkant 3 rondes te zagen met een doorsnede van circa 5cm. Hierover zijn kleine ronde luchtroostertjes geplaats.

 

Voor de stroom is er als laatst een kleine ronde geboord in de openklapbare deksel. Dit is met een gewone boor maat 10 gedaan. Door dit gat past precies de stroomdraad voor de stekkerdoos.

 

 

 

 

Het eindresultaat ziet er dan als volgt uit.

Terrarium

Top