Viva-Cura

UV verlichting

UV verlichting is belangrijk voor reptielen. Met name voor overdag actieve hagedissen. Normaal nemen reptielen genoeg UV-A en -B straling op van de zon, maar omdat de zon niet in terraria schijnt, zal dit uit een speciale lamp moeten komen. Denk nu ook niet meteen, dan zet ik mijn terra voor een raam in de zon, want dan zullen je dieren binnen de kortste keren te komen overlijden. De zon op het glas zorgt namelijk voor een zeer snelle temperatuurstijging, waardoor de temperaturen in het terrarium veel te hoog oplopen. Tevens laat glas GEEN UV straling door. Zet daarom een UV lamp dus ook nooit op het glas van een terrarium, straling komt niet door het glas heen.

Reptielen hebben UV nodig om Vitamine D3 aan te kunnen maken. Wordt dit dus niet voldoende gegeven, dan zal het dier stoffen uit zijn eigen lichaam ontrekken. Hierdoor kan het Metabolic Bone Disease (MBD) oplopen, ook wel rachitis genoemd. Indien deze ziekte is opgelopen, is het zéér moeilijk om dit weer ongedaan te maken. In veel gevallen is het niet meer ongedaan te maken en zal het dier er dus zijn leven lang last van hebben. MBD houdt in dat het dier calcium tekort heeft opgelopen waardoor het deze stof uit zijn eigen lichaam (botten) is gaan onttrekken. Hierdoor ontstaan kromme poten/staarten, een afwijkende hoofdvorm etcetera. Het dier raakt dan letterlijk misvormd. Voorkom dit dus door een goede UV lamp aan te schaffen.

UV lampen zijn er in allerlei verschillende maten, wattages en typen. Voor een goed gebruikersadvies en informatie verwijzen wij u door naar www.uvguide.co.uk. Op uvguide kunt u verschillende tests zien van een groot aantal lampen. Deze lampen zijn verkrijgbaar als TL's, spaarlampen en spot lampen. Bij spaarlampen dient men goed het advies op te volgen. Vaak dienen deze horizontaal opgehangen te worden. TL's zijn handig om de gehele balk te voorzien van UV licht. Bij deze twee type lampen is het bereik van het UV niet dermate groot. De gemeten waardes op circa 15cm afstand zijn in verhouding redelijk weinig. Verder zijn er nog spot lampen zoals T-Rex lampen, Powersun lampen, MegaRay en Solar Raptor lampen. Dit zijn qua afgifte en stralingswijdte de beste lampen met de hoogste UV waardes. T-Rex, Powersun, MegaRay en Solar Raptor lampen dienen wel met extra verstand gebruikt te worden. Deze lampen hebben meestal een minimale afstand van 30cm nodig. Let hierop en houdt deze informatie ook aan! Voor verdere info verwijzen wij naar bovengenoemde site van uvguide. Hier staan van de verschillende lampen testresultaten op.

Veel beginners zijn zich niet bewust van het belang van deze lampen. Als het al in een dierenwinkel wordt aangeraden, proberen ze hier een lampje bij te verkopen waarop staat dat deze UV afgeeft voor een euro of 5 tot 15. Dit zijn geen geschikte UV lampen! Een goede UV lamp kost circa 30 tot 70 euro (afhankelijk van type en of er bijvoorbeeld voorschakelapparatuur nodig is). De lampen die deze dierenwinkels proberen te verkopen, hebben alleen een zeer lage UV afgifte wanneer men deze direct tegen het glas aan meet. Bij een afstand van 10 cm is dit niets meer. Deze lampen zijn dus niet geschikt.

Ben u er dus bewust van dat vele reptielen deze verlichting vereisen. Ga na of het voor uw gehouden soort ook nodig is en zorg dat u in de behoefte van het dier tegemoet komt. Ga daarnaast met alle UV-lampen verstandig om. Lees de gebruiksaanwijzingen aandachtig door en volg deze op.

Top